Zijne Heiligheid de Sakya Trizin in Nederland juni 2010

Stichting Sakya Thegchen Ling

Toepassing van de Dharma in het dagelijkse leven
Dharma heeft vele betekenissen. Zo kan Dharma worden vertaald als “preventieve vaardigheden”. Het zijn de dingen die we doen om problemen te voorkomen. Juist in het dagelijkse leven kunnen we ons inspannen om te voorkomen dat de negatieve kant van ons bewustzijn zich ontwikkelt. Wanneer we handelen vanuit een positieve motivatie nemen we de verantwoordelijkheid voor onze eigen geest. Hoe meer wij betrokken zijn bij andere levende wezens, hoe meer wij vanuit compassie leven en vreugdevol zullen zijn.
Door de gebeurtenissen op ons levenspad niet te beschouwen als hindernis maar als mogelijkheid, kunnen wij moeilijke situaties transformeren.

Samatha en Vipassana
In het boeddhisme wordt gezegd: “Terwijl rustig verblijven (samatha) de geest kalmeert, kan alleen inzicht (vipassana) onthullen hoe de geest vanaf het begin verstoord was”. Samatha is de beoefening van gerichte concentratie. Het maakt de geest rustig en vreedzaam. Samatha is de basis voor vipassana. Vipassana betekent inzicht in de natuur van de werkelijkheid. Het is een manier om de geest te transformeren door introspectie en zelfobservatie. Toepassing leidt tot wijsheid en begrip als basis voor geestelijk evenwicht.
Toepassing van de Dharma in het dagelijkse leven
                                          en
                           Samatha en Vipassana
Zijne Heiligheid de Sakya Trizin werd uitgenodigd om naar Nederland te komen door Eerwaarde Geshe Lama Sherab Gyaltsen Amipa Rinpoche en het Tibetaans Boeddhistisch Instituut Sakya Thegchen Ling.

Zijne Heiligheid gaf op zaterdag 19 juni 2010 voor meer dan 300 geïnteresseerden een publieke lezing in het Bel Air hotel te Den Haag. De onderwerpen van deze lezing waren:
Klik hier voor Biografie
varja.gif